Społeczeństwo bez mięsa-recenzja

Społeczeństwo bez mięsa książka

Każdy aktywista, weganin, wszystkożerca, dorosły, młody powinien przeczytać książkę Jarosława Urbańskiego. Odkrywa ona historie do tej pory traktowane jako pewniki, z zupełnie innej, szokującej perspektywy.

To nie jest łatwa książka i nie dlatego, że opisuje kulisy produkcji mięsa, bo tego chyba tu najmniej. Jest trudna (dla mnie), bo zawiera liczby. A jak liczb nigdy nie pamiętam. Czekałam na nią z niecierpliwością, czy warto było?

Polowanie na mamuta

Pierwszy rozdział doskonale burzy mit silnego, drapieżnego mężczyzny polującego na zwierzęta.Urbański nie daje wprost odpowiedzi, ale przedstawia różne typy badań podważające zakorzenione w naszych głowach wizje pierwotnego człowieka. Zmusza do zastanowienia się, stawia nas przed faktami, które nie łatwo jest zignorować.

Zaznacza wizerunek kobiet, odkrywa funkcjonalność przedmiotów znalezionych na wykopaliskach, w sposób logiczny i sugerujący dominującą roślinożerność.

Podejmuję się analiz rozmieszczenia kości w jaskiniach,wioskach biorąc pod uwagę wielkość zaludnienia, oraz panujące w danym okresie warunki, przedstawiając konkretne dane.

Jeżeli wczesne hominidy były nastawione na pozyskiwanie bulw i korzeni, może to oznaczać zdecydowanie większą, niż do tej pory sugerowano, rolę kobiet w zdobywaniu pożywienia.

Społeczeństwo bez mięsa. Jarosław Urbański

Książka Społeczeństwo bez mięsa w doskonały sposób naświetla uwarunkowania socjologiczne i ekonomiczne diety wegetariańskiej. Jeżeli interesujesz się sposobami odżywania na przełomie wieków, to jest doskonała książka dla Ciebie.

Jedzono głównie kaszę, chleb razowy, wybrane jarzyny, okraszone tłuszczem, nie zawsze zwierzęcym (…) Mięso jedzono jedynie w szczególnych okolicznościach, co najwyżej, kilka razy do roku.

Społeczeństwo bez mięsa. Jarosław Urbański

Oprócz odniesień do pożerania mięsa przez armię i wpływu jej na kolonie brytyjskie (i nie tylko) możemy dowiedzieć się, kiedy mięso stało się karmą bogatych ludzi. Jaki wpływ miały na to religijne posty, ciężkie zimy, żyzna gleba, przemysł kaletniczy.

Urbański porusza się nie tylko po świecie, ale także po naszych Polskich miastach. Wiele razy poruszony zostaje Gdańsk czy Poznań, ale także Biskupin. Czy wiedzieliście o tym, że konserwy Polish Ham, pochodziły z Poznania?

Książka obala mity i w doskonały sposób rzuca nam historię do przemyślenia na nowo. Czy rzeczywiście jesteśmy wychowani w tradycji mięsnej?

Powiem szczerze, czytałam ją długo, po pierwszych wspaniałych rozdziałach, przyszły te, które nasączone były statystykami, a ja po prostu nie koduję ich w mojej głowie. Męczyłam się, brnąc przez kolejne dane, ale z perspektywy czasu, stwierdzam, że to doskonały zbiór informacji na temat odżywiania się ludzi w kontekście zależności społecznych.

Rozdział 9 Rzeźnia Henry’ego Forda

To rozdział pisany przez Ilonę Rabizo, badaczkę zajmującą się problemami pracowników przemysłu mięsnego, a także działaczkę Stowarzyszenia Otwarte Klatki.  Ilona porusza tematy często pomijane przy opowiadaniu o hodowli przemysłowej. Porusza temat ludzi, rasy, płci. Doskonale przedstawia podobieństwa przemysłu mięsnego z przemysłem motoryzacyjnym, zwracając uwagę na zautomatyzowanie, bezuczuciowość. Moim zdaniem, to jeden z lepszych rozdziałów w tej książce

Społeczeństwo bez mięsa to kawał dobrej historii z zupełnie innej, nowej dla mnie perspektywy. W życiu nie znalazłabym tych wszystkich informacji, a autor serwuje je nam na talerzu. Bierzcie i jedzcie, bo warto. Po przeczytaniu tej książki, moje myśli nie są już takie mgliste. Polecam.

 

Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu. Jarosław Urbański. Współautorka Ilona Rabizo. Posłowie: Andrzej W. Nowak. Wydawnictwo Spółdzielnia Socjalna „Ruchomości” www.Zemsta.org. Poznań 2016

Tags:

Agnieszka

W wolnych chwilach rozmyślam jak zmienić świat na lepszy, poszukując magii człowieczeństwa. Uwielbiam czytać książki i prowadzić działania na rzecz zwierząt. Nie potrafię zupełnie pisać o sobie, wolę o innych.

%d bloggers like this: