Skip to content

„Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód.”

Na świecie istnieje około 20 tys. gatunków pszczół. Wszystkie są zagrożone. Dziś opiszę historię pszczół miodnych. Tak często słyszę, że miód jest zdrowy, doskonały na przeziębienie, a pszczoły dają nam go za darmo.

Fascynujące pszczoły.

Pszczoły posiadają swój system uzdrawiania, potrafią znaleźć chorego osobnika i usunąć z kolonii, by choroba nie przenosiła się na resztę. Potrafią wytwarzać naturalny antybiotyk, który zabija bakterie w kolonii (kit pszczeli zwany propolisem używany także do uszczelniania ula, mumifikacji ciał intruzów, którym udało wlecieć się do ula, a których nie są w stanie usunąć). Ludzie stosują propolis w celach odkażających, pozwala on walczyć między innymi z infekcjami. To tylko jedne z naprawdę niewielu cech, super mocy, jakie posiadają pszczoły. Ludzie tak bardzo nie doceniają tych małych owadów.

Dlaczego umierają?

W obecnych czasach mówi się o tajemniczej, masowej śmierci pszczół, ale czy rzeczywiście jest ona tajemnicza? Oto główni mordercy pszczół. Przed pierwszym miejscem jednak powinnam postawić człowieka, to on przyczynia się do największego zła.
1. Varroa destructor- roztocz wywołujący chorobę pszczół miodnych. Wysysający krew z ich ciała, uszkadzając system odpornościowy i wprowadzając wirusy. Zakażone pszczoły bez pomocy człowieka giną.

2. Pestycydy (czy wiecie, że w każdym pyłku zebranym przez pszczołę można znaleźć około 6 różnych pestycydów?) Intensywne środki chemiczne zabijają pszczoły zaraz po spożyciu ich lub zatruwają organizm, powodując problemy z odnalezieniem drogi do ula, kolonii, co często kończy się śmiercią pszczoły.

3. Ciągła uprawa jednego rodzaju produktów, rok po roku. W USA populacja pszczół malała od II wojny światowej, ich ilość spadła z 5 miliona uli w 1988 roku do 2 milionów dziś, wszystko przez to, że po wojnie zmieniliśmy sposób uprawiania roli.

Nie sadzimy już koniczyny ani lucerny siewnej, które są naturalnymi nawozami, wiążącymi azot w glebie. Zamiast tego zaczęliśmy używać sztucznych nawozów.Koniczyna i lucerna, to wysoko odżywcze pożywienie dla pszczół. Po II wojnie światowej, zaczęliśmy używać herbicydów aby wyplenić chwasty. Wiele z nich to kwiaty kwitnące, których pszczoły potrzebują do przeżycia. Marla Spivak: Why bees are disappearing

4. Utrata naturalnych siedlisk. W stanach od 2006 roku utracono 1,5 miliona akrów pastwisk dla pszczół bogatych w kwiaty. To nie tylko naturalne siedliska dla pszczół, ale i dla ptaków, motyli oraz innych zwierząt. W zamian, coraz więcej powstaje martwych albo inaczej pustynnych pól.

To człowiek zabija pszczoły. Pszczoły dzięki, którym posiadamy, to co wydaje nam się oczywiste, jedzenie. Co za tym idzie, popełniamy masowe samobójstwo. Podobno Albert Einstein powiedział:

Jeśli z Ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostanie tylko parę lat życia; nie ma więcej pszczół, nie ma więcej zapylania, nie ma więcej roślin, nie ma więcej zwierząt, nie ma więcej ludzi…

Pszczoły miodne, domowe i dzikie wykonują około 80% wszystkich zapyleń na świecie, jedna pszczela kolonia w ciągu dnia może zapylić 300 milionów kwiatów. Wszystkim gatunkom muszą pomóc ludzie. To my możemy być częścią ratunku, wybierając świadomie. Twój mały wybór ma globalne znaczenie.

Polecam film, dlaczego pszczoły znikają? Uwaga, dla tych, co nie wiedzą, można włączyć polskie napisy (ikonka, która wygląda jak karta kredytowa).

Pszczoły nie zapylają kwiatów celowo, zapylają je, by przetrwać, by mieć czym się pożywić. Z powodu śmierci milionów pszczół w tej chwili wynajmuje się ludzi, by robili, to co mogłyby robić pszczoły, czyli zapylać kwiaty. Hodowcy pomidorów zapylają kwiaty ręcznymi wibratorami, tak!
To małe urządzenie pozwala wibracjami otworzyć kwiat pomidora i zapylić go. Jednak jak dowodzą badania, zapylenie naturalne (przez owady), daje lepsze kwiaty, co za tym idzie lepsze owoce.

Jak zatem uratować pszczoły?

1. Zapytaj, co twój rząd robi dla uratowania pszczół? Jaka jest polityka i sposób działania w tej kwestii? Podpisz petycje, między innymi naszą polską tu.

Przeczytacie tam także iż wartość zapylania przez pszczoły w samej Polsce jest warta 4 miliardy złotych rocznie. To spora suma jak na darmową pracę tych małych stworzeń, które zabijamy bezmyślnie. Dodatkowo z badań wynika, iż plony zapylane naturalnie są bogatsze, co zatem niesie większy zysk, także dla rolników.

2. Głosuj widelcem, zmieniamy świat naszymi nawykami żywieniowymi. To najlepszy sposób na światowe zmiany. Zakupy Bio i odpowiedzialne decyzje jedzeniowe. Wybieraj produkty ekologiczne, które wytwarzane były bez oprysków chemicznych, masowe nawyki żywieniowe sprawiają zmiany wielkich korporacji. Tak między innymi stało się z mlekiem, którego konsumpcja spadła na rzecz mleka roślinnego, więcej o tym przeczytasz w moim poprzednim wpisie tu.

3. Zasadź kwiaty, każdy może to zrobić. Na podwórku, na balkonie, w ogrodzie. Pszczoły odwiedzają około 2 milionów kwiatów, zanim powstanie słoik miodu. Twórz autostrady życia dla pszczół, w betonowych miastach. Podczas dziennego zapylania, niektóre pszczoły są w stanie przelecieć odległość tylko około 3 przecznic, zanim będą potrzebowały jedzenia, w tym czasie muszą dotrzeć do swojego siedliska, niestety podczas tej drogi mogą umrzeć. Dlatego warto zbudować im miejsca postoju pomiędzy tak zwanymi pszczelimi autostradami. Ukwiećmy parki, łąki, parkingi samochodowe, wszelkie miejsca publiczne. Same drzewa i trawa już nie wystarczą.

4. Zbuduj hotel zapylaczom. Instrukcja jest bardzo prosta, zobacz jak poleca zrobić to Greenpeace, tu.

http://www.greenpeace.org/

5. Kochaj pszczoły, doceń, adoptuj. Po tym, jak pojawił się mój post „Czy miód jest wegański?” Dostałam wiele komentarzy, większość tych nieprzyjemnych. Zarzuty były tego typu, że przez wegan pszczoły umierają, bo nie chcemy jeść miodu. I że pszczelarze kochają swoje pszczoły. Moja odpowiedź jest jedna, jeżeli ktoś kocha pszczoły, to niech im pomoże, niech pozwoli im żyć, jak chcą, odlatywać, kiedy chcą, korzystać z ich dobra w sposób umiarkowany. One robią najważniejszą rzecz na tym świecie i nie jest nią miód.

My z kolei bądźmy świadomi tego, że miód z marketu jest zupełnie czymś innym niż od ekologicznego hodowcy. Mało kto jednak wybiera opcję drugą.

Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa. André Gide.

W Stanach zjednoczonych większość pszczół jest już wpisana na listę gatunków chronionych, pod nazwą krytycznie zagrożone. Całą listę możecie zobaczyć tu. Czy Polska zdąży uratować swoje pszczoły?

 

I filmy warte obejrzenia poniżej.

O tym co to znaczy kochać pszczoły, tu. Opowieść Pani, która od dziecka zajmowała się pszczołami.

Jak budować miejsca postojowe dla pszczół tu. Pani architekt, która powinna swój projekt szerzyć na cały świat.

Filmy dokumentalne: Vanishing of the BeesWiecej niz miód .

rys: Pani Krysia.

Cytat: „Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód.”William Golding.

Agnieszka
Follow me

Agnieszka

Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, mieszkam z dwoma adoptowanymi psami, kotem i Panią Krysią. W wolnych chwilach rozmyślam jak zmienić świat na lepsze, poszukuję magii człowieczeństwa.
Agnieszka
Follow me

Archives

  • 2017 (32)
  • 2016 (78)
  • 2015 (15)
%d bloggers like this: